2019

Aarnen Pilkki järjestettiin edellisvuoden tapaan Pieksämäen Haapakosken Haapajärvellä 17.3. yhteistyössä kyläyhdistyksen ja metsästysseuran kanssa.

Seuran varapuheenjohtaja piti Jämsässä 24.4.  multimedia esityksen ja luennon ”Aarne Haapakoski 115 vuotta” Jämsän Eläkeläisille. Tilaisuudessa oli 80 kuulijaa

Haapakoskipäivää vietettiin 3.8. Haapakosken seurantalolla, järjestelyistä vastasivat Aarne Haapakoski-seura, kyläyhdistys sekä metsästysseura. Ohjelmassa oli esimerkiksi Aarne Haapakosken suunnittelemaan radio-ohjelmaan perustuva esitelmä vanhoista kirkonkuulutuksista, jotka kuulutukset nuori Aarne oli löytänyt kirkon kellotapulista.

Perinteiset pikkujoulut järjestettiin yhteistyössä kyläyhdistyksen kanssa 29.11. Ohjelmassa mm arpajaiset ja yhteislaulua. Toki tarjolla oli joulupuuroa ja kahvia torttujen kera.

2018

Aarnen Pilkki järjestettiin Pieksämäen Haapakosken Haapajärvellä 18.3. yhteistyössä kyläyhdistyksen ja metsästysseuran kanssa.

Seuramme edustajat Juhani ja Raija Heiskanen osallistuivat Suomen Kirjailijanimikkoseurat ry:n vuosikokoukseen 12.5. Helsingissä.

Kesäkarkeloita vietettiin yhdessä kyläyhdistyksen kanssa Haapakosken seurantalolla. Seura järjesti tilaisuudessa mielenkiintoisen Haapakosken kylään liittyvän esitelmän jonka piti Esko Niemeläinen sekä tietokilpailun vetäjänä Marja Hotti. Lisäksi esiteltiin seuran toimintaa ja Aarne Haapakosken tuotantoa.

Kyläyhdistyksen kanssa yhteistyössä järjestetyssä pikkujoulussa 2.12. seuran joulupukki kertoili jouluisia tarinoita, lisäksi ohjelmassa oli tietokilpailu sekä yleisöä laulattanut trubaduuri.

Aarne Haapakoski-seuralla oli Laitisten Sukuseura ry:n sukujuhlassa Jyväskylän kristillisellä opistolla 14.-15.7. näyttely Outsiderin tuo-tannosta sekä perikunnalta saaduista kirjailijalle kuuluneista esineistä.

 

2017

Aarnen Pilkki-tapahtuma Soukkasella järjestettiin Minna Canthin päivänä 19.3.

Teimme teatteriretken Järvisydämeen Rantasalmelle heinäkuussa ja katsoimme Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen ”Kadonnut kaksoisolento”, joka oli trilogian viimeinen osa.

Vietimme ”Kesäpäivää Ruukilla Putilovin aikaan”-tapahtumaa 29.7. Haapakosken Ruukilla, jossa kulttuurituottaja ja seuramme varapuheenjohtaja likka Seppä sulautui Putilovin osaan luontevasti kertoillen Putilovin ajasta Haapakoskella 1800-luvulla.

Sylvi Symposiumin aikana Pieksämäen Poleenin Kellariteatterissa syyskuussa seuramme tarjosi kuunneltavaksi Pieksämäki Radion vuonna 1988 tekemän kuunnelman” Saparo-mäen saunasta Battikaloan palatsiin”

2016

korkkinat1

KORKKINAT 30.7.2016 Haapakosken Ruukin pihapiirissä ja tanssit Seurantalolla HHB:n tahdittamana

Ruukin isäntä Jari Väänänen esitelmöi Haapakosken Tehtaan historiasta

Arvo Tyhjiön orkesteri viihdytti yleisöä useaan otteeseen, tilaisuudessa julkaistiin myös orkesterin ensimmäinen single

img_4338

Atorox-patsaalla palkittu kirjailija Anne Leinonen scifi-kirjallisuusluennon aiheena oli ”Androidit ja kyborgit – fantasiasta todellisuuteen”

img_4358

Ilmielävä Atorox-ihmisrobotti liikkui yleisön joukossa ja …

img_4332

robotteja oli esillä myös näyttelyssä

img_4272

Lapsille ja lapsen mielisille oli tarjolla kasvomaalausta taiteilijana Heli Kolehmainen

Ruukin konttorirakennuksessa oli tapahtuman ajan esillä Marja Hotin kokoama

valokuvanäyttely entisajan Haapakoskesta ja Ruukista

img_4294

MoMi-kerho järjesti kalavaleen kertomiskilpailun ja lukuisten hyvien valehtelijoiden parhaana palkittiin Kalle Kovanen.

Lisäksi Momi-kerho otti Korkkinoiden yhteydessä noviisiksi  jäsen ehdokkaaksi) kyläpäällikkö Mika Lemettisen kerhon sääntöjen määräämällä tavalla

2015

PALKINTOJENJAKO 13.12.2015 Poleenissa

kirjoituskilpailu9

Palkitut kirjoittajat Tomas Teittinen, Aava Malinen, Ronja Ikonen, Jasmin Salenius, Anni Rautiainen, Toukomies Talonpoika ja Kastehelmi Tikkanen (kuvasta puuttuu Iiro Huhta)sekä tuomaristo (Etelä-Savon kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna  Kolehmainen, uutis-tuottaja Pertti Ruohonen ja kirjailija Harri Närhi) yhteiskuvassa.

Sarja 9 – 10 vuotiaat

Aava Malinen, ”Story girl” Tuusmäki Rantasalmi; Sara ja mustat hahmot

kirjoituskilpailu10a

Toiset palkinnot:

Tomas Teittinen, ”Tomas” Kaitainen Joroinen; Hei, olen Jack

Ronja Ikonen, ”D-duuri” Rantasalmi; Koirakaappaus

Toukomies Talonpoika, ”Toke” Lahti (kesäkangasniemeläinen); Ormentan liitto

Sarja 11 – 13 vuotiaat

Jasmin Salenius, ”Jassa” Kangasniemi Luusniemi; Kauhujen yö

kirjoituskilpailu12

… ja tässä tuomariston perustelut:

  • Napakasti painajaisunien paniikinomaista pakokauhua ja kujeilevan kirjoittajan jutun iskentää yhteen punova jännitysnäytelmä. Toisin paikoin tuntui, ettei tapahtumien kul-kua uskalla enää edes lukea eteenpäin. Kirjoittajalla saattaisi olla loistava tulevaisuus jännityselokuvien käsikirjoittajana.
  • Hyvin rakennettu tarina, jossa aikajanaa käytetty taitavasti. Alkaa keskeltä todellista hätää, ja palaa sinne peruskertomuksen jälkeen. Kirjoittaja saa rakennettua hyvin jän-nitystä ja pelkoa aikuisempaankin lukijaan. Loppuratkaisu sopivan yllättävä. Kokonaisuus hyvää suomen kieltä tiiviine lauseineen.

Toiset palkinnot:

Kastehelmi Tikkanen, ”Princess” Pieksämäki; Mene nukkumaan

Iiro Huhta, ”Iippo” Pieksämäki; Salapoliisi Santtu ja apulaiset: Luonnon puolesta

Anni Rautiainen, ”Anniska” Kerisalo; Emilia ja Malak

– – – – – – – – – – – –

NUORTEN KIRJOITUSKILPAILU ”Sinustako uusi Outsider”

-kirjoitusten viimeinen palautuspäivä Aarnen päivänä 16.11.

Kirjoitusklpailun järjestää Aarne Haapakoski-seura ry yhdessä Taiteen Edistämiskeskuksen ja Haapakosken ”naapuri” paikallislehtien kanssa

Sinustako uusi Outsider

LAITISTEN SUKUKOKOUS JA SUKUJUHLA PARTAHARJULLA PIEKSÄMÄELLÄ 15.-16.8.2015

Aarne Haapakoski-seuralla oli kokouspaikalla Partaharjussa näyttely Outsiderin tuotannosta

201508Laitiset

Laitisten Sukuseuran julkaisussa 1/2015 on Jouko Laitisen kirjoitus ”Poimintoja Outside-rin (Aarne Haapakoski, ent. Laitinen) elämästä ja tuotannosta

Kappaleessa ”Aarne Haapakosken kirjallinen perintö ja muiston vaaliminen” tuodaan esille Aarne Haapakoski-seura ja sen tarkoitus sekä vuoden 2013 kirjallisuustapahtuma ja vuoden 2014 seminaari.

HAAPAKOSKELLA ILTAMAPERINNE HERÄTETTIIN ELOON!

AARNEN PÄIVÄN ILTAMAT   sunnuntaina 16.11.2014

Haapakosken Seurantalolla juhlistettiin Aarnen päivää Iltamilla   hyvin perinteisin menoin. Talolla on järjestetty iltamia vuosikymmenien ajan mutta viimeiset varsinaiset iltamat lienevät olleet yli kaksi vuosikymmentä  sitten. Ohjelma noudatteli entisajan iltamia. Juontajina toimivat  Heli Kolehmainen ja Esko Niemeläinen.

Tervetulotoivotus ja avajaispuhe  Rauno Poikolainen

Rauno  kertoi yleensä  iltamaperinteestä  ja iltamista Haapakoskella. Ainakin työväentalon valmistumisesta vuodesta 1908 lukien on iltamia vietetty Haapakoskella.  Järjestäjänä on ollut työväenyhdistyksen ja suojeluskunnan lisäksi  mm. Pyrintö ja osuuskauppaliike. 1960-luvulla televisio ja maaltamuutto saivat  iltamat pikkuhiljaa  hiipumaan koko maassa.

Musiikkiesitys  Ari Niemeläinen ja Martti Rask

45 vuotta sitten ensi kertaa samalla lavalla esiintyneet entiset haapakoskelaiset ystävykset Ari ja Martti kokeilivat yhteismusisointia ja viimeisestä yhteissoitosta lienee kulunut jo lähes 40 vuotta.  Mukavasti soitto ja laulu sujuikin lähes harjoittelutta, iloa ja intoa oli mukana – kenties perhosiakin  vatsassa.   Osa yleisöstä  joka oli mukana jo 45 vuotta sitten jännitti ja iloitsi heidän mukanaan.   Pojathan keikkailivat bändeineen 1960-1970-lukujen vaihteessa muutaman vuoden aktiivisesti jopa naapurimaata myöten mutta opinnot ja työt lopettivat keikkailun.   Nostalgiaa oli ilmassa!  Nyt he laulattivat yleisöä myös yhteislauluilla.

015

Joulusatu Jäähinen lukijana  Iki-Joulupukki eli Ilkka Seppä

Salissa kuunneltiin satua hiiren hiljaa ja  Ikin mainion esityksen  jälkeen nuoriso ilmoitti  sadun olleen  jännittävä ja mielenkiintoinen.019

Voimisteluesitys,  veljekset Suhonen ja Lemettinen,  ohjaajana Mika Lemettinen

Kuuden nuoren miehen joukkue omasta kylästä  koostuen  Suhosen veljeksistä ,  Juuso, Jussi, Aatu ja Veeti sekä Lemettisen veljeksistä, Eeli ja Konsta sekä ohjaajana isä-Mika Lemettinen astui lavalle.  Hienosti sujuivatkin pyramidit sun muut taitolajit  Mikan selkeäsanaisten ohjeiden  mukaan.  Yleisö  jännitti suorituksien  onnistumisia ja osoitti sitten  raikuvat suosionosoitukset  pojille. Esitys oli loistava!

022

Haapakoskella kasvaa edelleen  nuoria, joissa on tähtiainesta. Niin oli voimistelunumeron kohdalla  mutta myös seuraavan ohjelmanumeron myötä.

Elokuvaesitys Päivä Poleenissa  Tohtori Hapero,   tekijöinä Eeli ja  Konsta Lemettinen sekä Akseli Venäläinen.

Elokuva voitti Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenin järjestämän lyhytelokuvakilpailun ja seuramme ja Ruukki ry palkitsivat pojat  pienellä   huomionosoituksella. Tulevaisuuden toivoja  kenties haapakoski-aiheisten elokuvien saralla!  Tekniikkaan ei ole aina uskominen ja niin nytkin hieman koneet reistailivat mutta vanhemmille tuli mieleen, että se oli samaa kuin ennen vanhaan filmikelojen vaihto.  Tuolloinkin mielenkiinnolla ja jännityksellä odotettiin jatkoa. Ja tottahan jatkoa saatiin.

Väliaika – puffetti, kahvia, lettuja, hornantuutteja ja outsiideriä (kaikille sopivaa)!

Väliajalla  juomien ja syömisten lomassa  jutusteltiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa ja katseltiin salissa ollutta Haapakosken kylän talo-näyttelyä.  Arvat kävivät kaupaksi  ja pian päästiin jännittämään, miten  onni suosi   Arpajaisissa.

028

T a n s s i t

Orkesteri laajeni Arin ja Martin duetosta viisihenkiseksi entisen haapakoskelaisen Seppo Joutsemon , pieksämäkeläisten Kari ”Riveri” Joen ja rumpali Mikko Juvelan tuodessa siihen täydennystä.

033

Ja niin  kaikui ”Talo nousevan auringon” ja monet muut ikivihreät bändin soitannassa ja kun alkuun päästiin niin lattialla  tanssin pyörteissä keinahteli joku pari  aina viimeiseen valssiin saakka. Kyllä tanssijoita olisi  ollut pitempäänkin mutta iltamien aikataulusta klo 17-20 ei paljon poikettu. Oli ollut ohjelmaa ja tanssia (puolet ja puolet) kuin entisajan iltamissa.  Nyt ei tarvittu maksaa huviveroa, joka onneksi jo v. 1981 poistui. Toki  ohjelmallisissa iltamissa veron suuruus olisi  ollut  huomattavasti pienempi kuin pelkissä tansseissa.

Haapakoskella iltamaperinne herätettiin eloon ja kuten nuoret totesivat ”ei iltamat ollut ollenkaan hullumpi tapahtuma”  ennakkoepäilystä huolimatta! Siitä vaan nuoret suunnittelemaan omannäköisiään iltamia.

Suuret kiitokset kaikille esiintyjille, puffetin pitäjille ,letun paistajalle   ja muuten mukana olleille ja tietysti suuret kiitokset yleisölle!

Yhteistyö Aarne Haapakoski-seuran ja Ruukki ry:n kesken sujui loistavasti  –  kiitos molemmille  tahoille! Me tapaamme jälleen!

Kuutamokävely Haapakoskella 9.9.2014

alla olevasta linkistä yhteenveto tapahtumasta

20140909Kuutamokävely

AARNE HAAPAKOSKI-seminaari 3.8.2014 Poleenissa

Seminaarin aiheena oli ”Aarne Haapakoski, lehtimies – utelias tutkija”

Ilkka Seppä luennoi Aarne Haapakoski-seminaarissa 3.8.2014 aiheena Outsiderin lehtimiesura

Ilkka Seppä luennoi Aarne Haapakoski-seminaarissa 3.8.2014 aiheena Outsiderin lehtimiesura

Tilaisuudessa luovutettiin Aarne Haapakosken arkisto Pieksämäen Kotiseutuarkistolle

Aarne Haapakosken tytär Kristiina Hakala ja hänen miehensä Tapani Hakala allekirjoittamassa kirjailijan arkiston luovutusasiakirjoja Taustalla aineiston vastaanottavan Pieksämäki-seuran edustajat sekä Aarne Haapakoski-seuran edustaja.

Aarne Haapakosken tytär Kristiina Hakala ja hänen miehensä Tapani Hakala allekirjoittamassa kirjailijan arkiston luovutusasiakirjoja
Taustalla aineiston vastaanottavan Pieksämäki-seuran edustajat sekä Aarne Haapakoski-seuran edustaja.

Poleenin aulassa oli Aarne Haapakoski reportterina aiheinen näyttely

Näyttely reportteri Aarne Haapakosken kirjoituksista

Näyttely reportteri Aarne Haapakosken kirjoituksista

HAAPAKOSKI-päivät 2.8.2014 Haapakoskella

Aarne Haapakoski-seura järjesti näyttelyn aiheena Aarne Haapakoski reportterina. Esillä oli aikakauslehtiä, matkakirjoja sekä aineistoa sodan ajalta Aarne Haapakosken toimiessa TK-miehenä                                                                                                                               Myynnissä oli mm. Raimo Jokisalmen kirjaa Outsiderista, Jorma ”Jope” Pitkäsen sarjakuva kirjaa, postkortteja, seuran paitoja jne

Seura organisoi tapahtumassa kylien/seurojen välisen köydenveto-kilpailun. Voitto meni

Haukivuoren vahvalle joukkueelle

TAPAHTUMIA 2013

AARNEN SILLAN  vihkiäiset 16.11.2013

Aarnen päivänä lauantaina 16.11.2013 klo 14:00 vihittiin Aarnen silta virallisesti käyttöön. Tämän Putkolantien Pentlammenjoen ylittävän silloisen sillan Outsider joutui ylittämään sillä Hornanlinna sijaitsi ”toisella puolella jokea” . Ohjelmassa oli sillan virallinen avaus avajaispuheineen, torvisoittoinenn ja itse Outsider  Frida-vaimoineen kunnioitti  ti-laisuutta läsnäolollaan ja leikkasi sillan poikki pingoitetun sinivalkoisen nauhan.Päivän ohjelma jatkui seurantalolla, jossa ohjelmassa mm. filmi Aarne Haapakoskesta, Raimo Jokisalmen luento Outsiderin Haapakoskella perustamista eri kerhoista, mm Momi-kerhosta. Puffet palveli tilaisuuden ajan, tarjolla oli esim. Hornantuutteja ja Outsiideriä. Karaokea laulettiin klo 18:00 alkaen.

Ruukki ry:n toimesta pihalla oli soppatykki, josta sai hernekeittoa.

HAAPAKOSKET NOUSUUN –TEEMALLA järjestettiin kesällä 2013 monipuolinen tapahtumien sarja Haapakosken kylällä, kulttuurikeskus Poleenissa ja Kulttuuripappila Sylvissä. Kylätapahtuma KORKKINAT lauantaina 29.6. keräsi runsaasti yleisöä paljas-tamaan Kalle-Kustaa Korkin korkkipatsaan.  Suurikokoisen patsaan paljasti itse  nimi-hahmo, jota esitti Aarne Haapakoski-seuran sihteeri Rauno Poikolainen.  Tapahtumassa oli mukana muitakin historiallisia henkilöitä.  Anna Väänänen oli sisäistänyt Margareta-neidin (Margareta Degerman) hahmon ja Ilkka Seppä esiintyi Haapakosken tehtaan mui-noisen patruunan ja suurliikemies Putilovin historiallisena hahmona.  Molemmat kertoi-livat Haapakosken historiasta ja tapahtumista hahmojensa aikakaudelta.

Juhlapäivän aikana kerättiin myös tarinatietoutta niin nykyisiltä kuin entisiltäkin haapa-koskelaisilta.  Mukana tuodut vanhat valokuvat skannattiin heti talteen, jolloin henkilö-kohtaisesti muistorikkaita kuvia ei tarvinnut jättää erikseen arkistoitavaksi. Ohjelmaan kuului myös sarjakuvataiteilija Jope Pitkäsen Haapakosken elämää kuvaavan piirros-albumin julkistaminen.  Taiteilija sai istua pitkään kirjoittamassa kirjaansa puumerkke-jään.  Seurantalon pihalla soitti Seppo Heiskasen johtamana Keski-Savon puhallinorkes-teri.  Myytävänä oli makoisaa hernerokkaa, ”hornantuutteja” ja ”outsiideriä”.  Lapsille ja nuorille oli oma teatteriteltta.  Hevosparivaljakko kyyditsi väkeä Soukkasen rannalla olevalle laavulle makkaranpaistoon.  Hevosajelu kelpasi hyvin jonoihin asti.  Vasaroitiinpa päivän kuluessa vielä huutokaupassa Reijo Kokon kuuluvalla äänellä melkoinen tavara-määrä uuskäyttöön. Kyläpäivän kruunasivat latotanssit, jossa tahdin antoi Raimo Joki-salmen orkesteri Unikuva.

OUTSIDER-kirjallisuustapahtumassa sunnuntaina 30.6.2013 Pieksämäen kulttuurikes-kus Poleenissa paneuduttiin kirjailija Aarne Haapakosken alias Outsiderin romaanituo-tantoon.  FT, professori H.K.Riikonen piti perusteellisen esitelmän Haapakosken romaa-neista ”Purppurantekijä” ja ”Abiel tähdistälukija”.  Professori Riikonen oli koonnut aineis-toa jo useita vuosia, mutta vasta nyt tulivat ansiokkaat tutkimukset ja näkemykset julki-suuteen.  Mediahistorioitsija FT Paavo Oinonen toi autenttisilla äänityksillä Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen radioseikkailut elävästi yleisön koettaviksi.  Mielenkiintoinen paluu monien omiin lapsuuden muistoihin synnytti kuulijoissa iloisen innostuksen.  Aarne Haapakosken elämänkerta-teoksen kirjoittanut Raimo Jokisalmi kertoili Outsiderin, tuon ikuisen kujeilijan, perustamista hilpeistä ”kerhoista”.  Moniosaamista vaativat säännöt olivat pitkä pykäläluettelo kujeilevia tehtäviä, joista jäseneksi pyrkivän tuli suoriutua.  Näillä kerhoillaan kirjailija pyrki luomaan virikkeellistä menoa liian rauhalliseksi kokemansa ruukkikylän arkeen. Kirjailijan tytär Kristiina Hakala ja hänen miehensä Tapani Hakala lahjoittivat Aarne Haapakoski-kirjailijaseuralle Momi-kerhon rautaisen ristin, joka on tehty Haapakosken tehtaalla.  Seuran puheenjohtaja Kauko Hotti otti ristin vastaan kantaen sitä kaulassaan urheasti ristin 20 kg painosta huolimatta.

AARTEIDEN HAAPAKOSKET-taidenäyttely avattiin heti juhlaviikonlopun jälkeen Kulttuuripappila Sylvin näyttelytiloissa.  Outi Kuma ja Anna Väänänen toivat esille vanhan ruukkikylän lumouksesta syntynyttä taidettaan.  Yksi näyttelyhuone oli omistettu Jope Pitkäsen piirrostaiteelle sarjakuvasuurennoksin.  Esillä oli myös Aarne Haapakosken luonnoslehtiöstä löytyneitä värikkäitä taidepiirroksia.  Outi Kuman laaja teosmateriaali perustui taidevedostettuihin valokuviin ja niiden temaattiseen ryhmittelyyn.  Anna Väänäsen teokset olivat syntyneet vanhoista tehtaan esineistä ja niistä edelleen käsitellyistä taideteoksista.  Näyttelyt olivat esillä koko heinäkuun 2013.

TAPAHTUMIA 2012

Uudenvuoden vastaanotto 31.12.2012

Koko perheen Uudenvuoden vastaanotto  kuumine makkaroineen ja juomineen sekä ilotulituksineen kokosi ruukin pihalle n.150 henkilöä. Järjestelyistä vastasivat kyläyhdistys Ruukki ry, Haapakosken ruukki ja Aarne Haapakoski-seura ry.

Joulutapahtuma 9.12.2012

Seura oli mukana myös Vanhan Ajan Joulutapahtumassa Haapakoskella  yhdessä Kyläyhdistys Ruukki ry:n, Haapakosken ruukin, Ravitalli P.Nykäsen, Matin Puupajan ja Pieksämäen kaupungin vapaa-ajan toimen kanssa. Tapahtuma kokosi n. 250 kävijää.

Kirjallisuusmatinea 27.11.2012

Haapakosken seurantalolla järjestettiin  kirjallisuusmatinea ”Vaeltava mieli”, jossa kirjailijavieraina olivat Johanna Sinisalo, moninkertainen Turun science fiction- seuran vuosittain jakaman ATOROX-palkinnon saaja sekä Tuomas Lius, jonka esikoisromaani ’Kalle-Kustaa Korkin paluu’ (2006) toi sankarin nykypäivään. Tapahtuma järjestettiin Suomen Tietokirjailijat ry:n tuella ja puheenvuoron tilaisuudessa piti myös Suomen Tietokirjailijat ry:n Timo Tossavainen. Yleisöä paikalla oli noin 40.

VR 150vuotta 4.8.2012

Pieksämäellä järjestettyjen VR:n 150-vuotisjuhlien yhteydessä Haapakosken seurantalolla oli seuran toimesta kirjailijan tuotannosta näyttely. Tapahtumassa oli 120 kävijää.

Kesätapahtuma 17.7.2012

Haapakosken kylän kesätapaamisessa  ruukin pihalla seura järjesti Outsider/Haapakosken kylä-aiheisen tietokilpailun, kävijämäärä tapahtumassa oli 77.

Pikkujoulu 16.12.2011

Pikkujoulua vietettiin Haapakosken seurantalolla  yhdessä Haapakosken kyläyhdistyksen Ruukki ry:n kanssa. Tilaisuudessa Aarne Haapakoski-seuran puheenjohtaja Kauko Hotti kertoi seurasta ja sen tavoitteista. Tilaisuudessa oli läsnä myös kirjailijan Frida-vaimon veljentytär, maisteri Etta-Liisa Kunnas- Lappalainen, joka kertoi aikalaismuistoja Aarne ja Frida Haapakosken perheen elämästä Haapakoskella.

2018

Aarnen Pilkki järjestettiin Pieksämäen Haapakosken Haapajärvellä 18.3. yhteistyössä kyläyhdistyksen ja metsästysseuran kanssa.

Seuramme edustajat Juhani ja Raija Heiskanen osallistuivat Suomen Kirjailijanimikkoseurat ry:n vuosikokoukseen 12.5. Helsingissä.

Kesäkarkeloita vietettiin yhdessä kyläyhdistyksen kanssa Haapakosken seurantalolla. Seura järjesti tilaisuudessa mielenkiintoisen Haapakosken kylään liittyvän esitelmän jonka piti Esko Niemeläinen sekä tietokilpailun vetäjänä Marja Hotti. Lisäksi esiteltiin seuran toimintaa ja Aarne Haapakosken tuotantoa.

Kyläyhdistyksen kanssa yhteistyössä järjestetyssä pikkujoulussa 2.12. seuran joulupukki kertoili jouluisia tarinoita, lisäksi ohjelmassa oli tietokilpailu sekä yleisöä laulattanut trubaduuri.

Aarne Haapakoski-seuralla oli Laitisten Sukuseura ry:n sukujuhlassa Jyväskylän kristillisellä opistolla 14.-15.7. näyttely Outsiderin tuo-tannosta sekä perikunnalta saaduista kirjailijalle kuuluneista esineistä.

 

2017

Aarnen Pilkki-tapahtuma Soukkasella järjestettiin Minna Canthin päivänä 19.3.

Teimme teatteriretken Järvisydämeen Rantasalmelle heinäkuussa ja katsoimme Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen ”Kadonnut kaksoisolento”, joka oli trilogian viimeinen osa.

Vietimme ”Kesäpäivää Ruukilla Putilovin aikaan”-tapahtumaa 29.7. Haapakosken Ruukilla, jossa kulttuurituottaja ja seuramme varapuheenjohtaja likka Seppä sulautui Putilovin osaan luontevasti kertoillen Putilovin ajasta Haapakoskella 1800-luvulla.

Sylvi Symposiumin aikana Pieksämäen Poleenin Kellariteatterissa syyskuussa seuramme tarjosi kuunneltavaksi Pieksämäki Radion vuonna 1988 tekemän kuunnelman” Saparo-mäen saunasta Battikaloan palatsiin”

2016

korkkinat1

KORKKINAT 30.7.2016 Haapakosken Ruukin pihapiirissä ja tanssit Seurantalolla HHB:n tahdittamana

Ruukin isäntä Jari Väänänen esitelmöi Haapakosken Tehtaan historiasta

Arvo Tyhjiön orkesteri viihdytti yleisöä useaan otteeseen, tilaisuudessa julkaistiin myös orkesterin ensimmäinen single

img_4338

Atorox-patsaalla palkittu kirjailija Anne Leinonen scifi-kirjallisuusluennon aiheena oli ”Androidit ja kyborgit – fantasiasta todellisuuteen”

img_4358

Ilmielävä Atorox-ihmisrobotti liikkui yleisön joukossa ja …

img_4332

robotteja oli esillä myös näyttelyssä

img_4272

Lapsille ja lapsen mielisille oli tarjolla kasvomaalausta taiteilijana Heli Kolehmainen

Ruukin konttorirakennuksessa oli tapahtuman ajan esillä Marja Hotin kokoama

valokuvanäyttely entisajan Haapakoskesta ja Ruukista

img_4294

MoMi-kerho järjesti kalavaleen kertomiskilpailun ja lukuisten hyvien valehtelijoiden parhaana palkittiin Kalle Kovanen.

Lisäksi Momi-kerho otti Korkkinoiden yhteydessä noviisiksi  jäsen ehdokkaaksi) kyläpäällikkö Mika Lemettisen kerhon sääntöjen määräämällä tavalla

2015

PALKINTOJENJAKO 13.12.2015 Poleenissa

kirjoituskilpailu9

Palkitut kirjoittajat Tomas Teittinen, Aava Malinen, Ronja Ikonen, Jasmin Salenius, Anni Rautiainen, Toukomies Talonpoika ja Kastehelmi Tikkanen (kuvasta puuttuu Iiro Huhta)sekä tuomaristo (Etelä-Savon kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna  Kolehmainen, uutis-tuottaja Pertti Ruohonen ja kirjailija Harri Närhi) yhteiskuvassa.

Sarja 9 – 10 vuotiaat

Aava Malinen, ”Story girl” Tuusmäki Rantasalmi; Sara ja mustat hahmot

kirjoituskilpailu10a

Toiset palkinnot:

Tomas Teittinen, ”Tomas” Kaitainen Joroinen; Hei, olen Jack

Ronja Ikonen, ”D-duuri” Rantasalmi; Koirakaappaus

Toukomies Talonpoika, ”Toke” Lahti (kesäkangasniemeläinen); Ormentan liitto

Sarja 11 – 13 vuotiaat

Jasmin Salenius, ”Jassa” Kangasniemi Luusniemi; Kauhujen yö

kirjoituskilpailu12

… ja tässä tuomariston perustelut:

  • Napakasti painajaisunien paniikinomaista pakokauhua ja kujeilevan kirjoittajan jutun iskentää yhteen punova jännitysnäytelmä. Toisin paikoin tuntui, ettei tapahtumien kul-kua uskalla enää edes lukea eteenpäin. Kirjoittajalla saattaisi olla loistava tulevaisuus jännityselokuvien käsikirjoittajana.
  • Hyvin rakennettu tarina, jossa aikajanaa käytetty taitavasti. Alkaa keskeltä todellista hätää, ja palaa sinne peruskertomuksen jälkeen. Kirjoittaja saa rakennettua hyvin jän-nitystä ja pelkoa aikuisempaankin lukijaan. Loppuratkaisu sopivan yllättävä. Kokonaisuus hyvää suomen kieltä tiiviine lauseineen.

Toiset palkinnot:

Kastehelmi Tikkanen, ”Princess” Pieksämäki; Mene nukkumaan

Iiro Huhta, ”Iippo” Pieksämäki; Salapoliisi Santtu ja apulaiset: Luonnon puolesta

Anni Rautiainen, ”Anniska” Kerisalo; Emilia ja Malak

– – – – – – – – – – – –

NUORTEN KIRJOITUSKILPAILU ”Sinustako uusi Outsider”

-kirjoitusten viimeinen palautuspäivä Aarnen päivänä 16.11.

Kirjoitusklpailun järjestää Aarne Haapakoski-seura ry yhdessä Taiteen Edistämiskeskuksen ja Haapakosken ”naapuri” paikallislehtien kanssa

Sinustako uusi Outsider

LAITISTEN SUKUKOKOUS JA SUKUJUHLA PARTAHARJULLA PIEKSÄMÄELLÄ 15.-16.8.2015

Aarne Haapakoski-seuralla oli kokouspaikalla Partaharjussa näyttely Outsiderin tuotannosta

201508Laitiset

Laitisten Sukuseuran julkaisussa 1/2015 on Jouko Laitisen kirjoitus ”Poimintoja Outside-rin (Aarne Haapakoski, ent. Laitinen) elämästä ja tuotannosta

Kappaleessa ”Aarne Haapakosken kirjallinen perintö ja muiston vaaliminen” tuodaan esille Aarne Haapakoski-seura ja sen tarkoitus sekä vuoden 2013 kirjallisuustapahtuma ja vuoden 2014 seminaari.

HAAPAKOSKELLA ILTAMAPERINNE HERÄTETTIIN ELOON!

AARNEN PÄIVÄN ILTAMAT   sunnuntaina 16.11.2014

Haapakosken Seurantalolla juhlistettiin Aarnen päivää Iltamilla   hyvin perinteisin menoin. Talolla on järjestetty iltamia vuosikymmenien ajan mutta viimeiset varsinaiset iltamat lienevät olleet yli kaksi vuosikymmentä  sitten. Ohjelma noudatteli entisajan iltamia. Juontajina toimivat  Heli Kolehmainen ja Esko Niemeläinen.

Tervetulotoivotus ja avajaispuhe  Rauno Poikolainen

Rauno  kertoi yleensä  iltamaperinteestä  ja iltamista Haapakoskella. Ainakin työväentalon valmistumisesta vuodesta 1908 lukien on iltamia vietetty Haapakoskella.  Järjestäjänä on ollut työväenyhdistyksen ja suojeluskunnan lisäksi  mm. Pyrintö ja osuuskauppaliike. 1960-luvulla televisio ja maaltamuutto saivat  iltamat pikkuhiljaa  hiipumaan koko maassa.

Musiikkiesitys  Ari Niemeläinen ja Martti Rask

45 vuotta sitten ensi kertaa samalla lavalla esiintyneet entiset haapakoskelaiset ystävykset Ari ja Martti kokeilivat yhteismusisointia ja viimeisestä yhteissoitosta lienee kulunut jo lähes 40 vuotta.  Mukavasti soitto ja laulu sujuikin lähes harjoittelutta, iloa ja intoa oli mukana – kenties perhosiakin  vatsassa.   Osa yleisöstä  joka oli mukana jo 45 vuotta sitten jännitti ja iloitsi heidän mukanaan.   Pojathan keikkailivat bändeineen 1960-1970-lukujen vaihteessa muutaman vuoden aktiivisesti jopa naapurimaata myöten mutta opinnot ja työt lopettivat keikkailun.   Nostalgiaa oli ilmassa!  Nyt he laulattivat yleisöä myös yhteislauluilla.

015

Joulusatu Jäähinen lukijana  Iki-Joulupukki eli Ilkka Seppä

Salissa kuunneltiin satua hiiren hiljaa ja  Ikin mainion esityksen  jälkeen nuoriso ilmoitti  sadun olleen  jännittävä ja mielenkiintoinen.019

Voimisteluesitys,  veljekset Suhonen ja Lemettinen,  ohjaajana Mika Lemettinen

Kuuden nuoren miehen joukkue omasta kylästä  koostuen  Suhosen veljeksistä ,  Juuso, Jussi, Aatu ja Veeti sekä Lemettisen veljeksistä, Eeli ja Konsta sekä ohjaajana isä-Mika Lemettinen astui lavalle.  Hienosti sujuivatkin pyramidit sun muut taitolajit  Mikan selkeäsanaisten ohjeiden  mukaan.  Yleisö  jännitti suorituksien  onnistumisia ja osoitti sitten  raikuvat suosionosoitukset  pojille. Esitys oli loistava!

022

Haapakoskella kasvaa edelleen  nuoria, joissa on tähtiainesta. Niin oli voimistelunumeron kohdalla  mutta myös seuraavan ohjelmanumeron myötä.

Elokuvaesitys Päivä Poleenissa  Tohtori Hapero,   tekijöinä Eeli ja  Konsta Lemettinen sekä Akseli Venäläinen.

Elokuva voitti Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenin järjestämän lyhytelokuvakilpailun ja seuramme ja Ruukki ry palkitsivat pojat  pienellä   huomionosoituksella. Tulevaisuuden toivoja  kenties haapakoski-aiheisten elokuvien saralla!  Tekniikkaan ei ole aina uskominen ja niin nytkin hieman koneet reistailivat mutta vanhemmille tuli mieleen, että se oli samaa kuin ennen vanhaan filmikelojen vaihto.  Tuolloinkin mielenkiinnolla ja jännityksellä odotettiin jatkoa. Ja tottahan jatkoa saatiin.

Väliaika – puffetti, kahvia, lettuja, hornantuutteja ja outsiideriä (kaikille sopivaa)!

Väliajalla  juomien ja syömisten lomassa  jutusteltiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa ja katseltiin salissa ollutta Haapakosken kylän talo-näyttelyä.  Arvat kävivät kaupaksi  ja pian päästiin jännittämään, miten  onni suosi   Arpajaisissa.

028

T a n s s i t

Orkesteri laajeni Arin ja Martin duetosta viisihenkiseksi entisen haapakoskelaisen Seppo Joutsemon , pieksämäkeläisten Kari ”Riveri” Joen ja rumpali Mikko Juvelan tuodessa siihen täydennystä.

033

Ja niin  kaikui ”Talo nousevan auringon” ja monet muut ikivihreät bändin soitannassa ja kun alkuun päästiin niin lattialla  tanssin pyörteissä keinahteli joku pari  aina viimeiseen valssiin saakka. Kyllä tanssijoita olisi  ollut pitempäänkin mutta iltamien aikataulusta klo 17-20 ei paljon poikettu. Oli ollut ohjelmaa ja tanssia (puolet ja puolet) kuin entisajan iltamissa.  Nyt ei tarvittu maksaa huviveroa, joka onneksi jo v. 1981 poistui. Toki  ohjelmallisissa iltamissa veron suuruus olisi  ollut  huomattavasti pienempi kuin pelkissä tansseissa.

Haapakoskella iltamaperinne herätettiin eloon ja kuten nuoret totesivat ”ei iltamat ollut ollenkaan hullumpi tapahtuma”  ennakkoepäilystä huolimatta! Siitä vaan nuoret suunnittelemaan omannäköisiään iltamia.

Suuret kiitokset kaikille esiintyjille, puffetin pitäjille ,letun paistajalle   ja muuten mukana olleille ja tietysti suuret kiitokset yleisölle!

Yhteistyö Aarne Haapakoski-seuran ja Ruukki ry:n kesken sujui loistavasti  –  kiitos molemmille  tahoille! Me tapaamme jälleen!

Kuutamokävely Haapakoskella 9.9.2014

alla olevasta linkistä yhteenveto tapahtumasta

20140909Kuutamokävely

AARNE HAAPAKOSKI-seminaari 3.8.2014 Poleenissa

Seminaarin aiheena oli ”Aarne Haapakoski, lehtimies – utelias tutkija”

Ilkka Seppä luennoi Aarne Haapakoski-seminaarissa 3.8.2014 aiheena Outsiderin lehtimiesura

Ilkka Seppä luennoi Aarne Haapakoski-seminaarissa 3.8.2014 aiheena Outsiderin lehtimiesura

Tilaisuudessa luovutettiin Aarne Haapakosken arkisto Pieksämäen Kotiseutuarkistolle

Aarne Haapakosken tytär Kristiina Hakala ja hänen miehensä Tapani Hakala allekirjoittamassa kirjailijan arkiston luovutusasiakirjoja Taustalla aineiston vastaanottavan Pieksämäki-seuran edustajat sekä Aarne Haapakoski-seuran edustaja.

Aarne Haapakosken tytär Kristiina Hakala ja hänen miehensä Tapani Hakala allekirjoittamassa kirjailijan arkiston luovutusasiakirjoja
Taustalla aineiston vastaanottavan Pieksämäki-seuran edustajat sekä Aarne Haapakoski-seuran edustaja.

Poleenin aulassa oli Aarne Haapakoski reportterina aiheinen näyttely

Näyttely reportteri Aarne Haapakosken kirjoituksista

Näyttely reportteri Aarne Haapakosken kirjoituksista

HAAPAKOSKI-päivät 2.8.2014 Haapakoskella

Aarne Haapakoski-seura järjesti näyttelyn aiheena Aarne Haapakoski reportterina. Esillä oli aikakauslehtiä, matkakirjoja sekä aineistoa sodan ajalta Aarne Haapakosken toimiessa TK-miehenä                                                                                                                               Myynnissä oli mm. Raimo Jokisalmen kirjaa Outsiderista, Jorma ”Jope” Pitkäsen sarjakuva kirjaa, postkortteja, seuran paitoja jne

Seura organisoi tapahtumassa kylien/seurojen välisen köydenveto-kilpailun. Voitto meni

Haukivuoren vahvalle joukkueelle

TAPAHTUMIA 2013

AARNEN SILLAN  vihkiäiset 16.11.2013

Aarnen päivänä lauantaina 16.11.2013 klo 14:00 vihittiin Aarnen silta virallisesti käyttöön. Tämän Putkolantien Pentlammenjoen ylittävän silloisen sillan Outsider joutui ylittämään sillä Hornanlinna sijaitsi ”toisella puolella jokea” . Ohjelmassa oli sillan virallinen avaus avajaispuheineen, torvisoittoinenn ja itse Outsider  Frida-vaimoineen kunnioitti  ti-laisuutta läsnäolollaan ja leikkasi sillan poikki pingoitetun sinivalkoisen nauhan.Päivän ohjelma jatkui seurantalolla, jossa ohjelmassa mm. filmi Aarne Haapakoskesta, Raimo Jokisalmen luento Outsiderin Haapakoskella perustamista eri kerhoista, mm Momi-kerhosta. Puffet palveli tilaisuuden ajan, tarjolla oli esim. Hornantuutteja ja Outsiideriä. Karaokea laulettiin klo 18:00 alkaen.

Ruukki ry:n toimesta pihalla oli soppatykki, josta sai hernekeittoa.

HAAPAKOSKET NOUSUUN –TEEMALLA järjestettiin kesällä 2013 monipuolinen tapahtumien sarja Haapakosken kylällä, kulttuurikeskus Poleenissa ja Kulttuuripappila Sylvissä. Kylätapahtuma KORKKINAT lauantaina 29.6. keräsi runsaasti yleisöä paljas-tamaan Kalle-Kustaa Korkin korkkipatsaan.  Suurikokoisen patsaan paljasti itse  nimi-hahmo, jota esitti Aarne Haapakoski-seuran sihteeri Rauno Poikolainen.  Tapahtumassa oli mukana muitakin historiallisia henkilöitä.  Anna Väänänen oli sisäistänyt Margareta-neidin (Margareta Degerman) hahmon ja Ilkka Seppä esiintyi Haapakosken tehtaan mui-noisen patruunan ja suurliikemies Putilovin historiallisena hahmona.  Molemmat kertoi-livat Haapakosken historiasta ja tapahtumista hahmojensa aikakaudelta.

Juhlapäivän aikana kerättiin myös tarinatietoutta niin nykyisiltä kuin entisiltäkin haapa-koskelaisilta.  Mukana tuodut vanhat valokuvat skannattiin heti talteen, jolloin henkilö-kohtaisesti muistorikkaita kuvia ei tarvinnut jättää erikseen arkistoitavaksi. Ohjelmaan kuului myös sarjakuvataiteilija Jope Pitkäsen Haapakosken elämää kuvaavan piirros-albumin julkistaminen.  Taiteilija sai istua pitkään kirjoittamassa kirjaansa puumerkke-jään.  Seurantalon pihalla soitti Seppo Heiskasen johtamana Keski-Savon puhallinorkes-teri.  Myytävänä oli makoisaa hernerokkaa, ”hornantuutteja” ja ”outsiideriä”.  Lapsille ja nuorille oli oma teatteriteltta.  Hevosparivaljakko kyyditsi väkeä Soukkasen rannalla olevalle laavulle makkaranpaistoon.  Hevosajelu kelpasi hyvin jonoihin asti.  Vasaroitiinpa päivän kuluessa vielä huutokaupassa Reijo Kokon kuuluvalla äänellä melkoinen tavara-määrä uuskäyttöön. Kyläpäivän kruunasivat latotanssit, jossa tahdin antoi Raimo Joki-salmen orkesteri Unikuva.

OUTSIDER-kirjallisuustapahtumassa sunnuntaina 30.6.2013 Pieksämäen kulttuurikes-kus Poleenissa paneuduttiin kirjailija Aarne Haapakosken alias Outsiderin romaanituo-tantoon.  FT, professori H.K.Riikonen piti perusteellisen esitelmän Haapakosken romaa-neista ”Purppurantekijä” ja ”Abiel tähdistälukija”.  Professori Riikonen oli koonnut aineis-toa jo useita vuosia, mutta vasta nyt tulivat ansiokkaat tutkimukset ja näkemykset julki-suuteen.  Mediahistorioitsija FT Paavo Oinonen toi autenttisilla äänityksillä Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen radioseikkailut elävästi yleisön koettaviksi.  Mielenkiintoinen paluu monien omiin lapsuuden muistoihin synnytti kuulijoissa iloisen innostuksen.  Aarne Haapakosken elämänkerta-teoksen kirjoittanut Raimo Jokisalmi kertoili Outsiderin, tuon ikuisen kujeilijan, perustamista hilpeistä ”kerhoista”.  Moniosaamista vaativat säännöt olivat pitkä pykäläluettelo kujeilevia tehtäviä, joista jäseneksi pyrkivän tuli suoriutua.  Näillä kerhoillaan kirjailija pyrki luomaan virikkeellistä menoa liian rauhalliseksi kokemansa ruukkikylän arkeen. Kirjailijan tytär Kristiina Hakala ja hänen miehensä Tapani Hakala lahjoittivat Aarne Haapakoski-kirjailijaseuralle Momi-kerhon rautaisen ristin, joka on tehty Haapakosken tehtaalla.  Seuran puheenjohtaja Kauko Hotti otti ristin vastaan kantaen sitä kaulassaan urheasti ristin 20 kg painosta huolimatta.

AARTEIDEN HAAPAKOSKET-taidenäyttely avattiin heti juhlaviikonlopun jälkeen Kulttuuripappila Sylvin näyttelytiloissa.  Outi Kuma ja Anna Väänänen toivat esille vanhan ruukkikylän lumouksesta syntynyttä taidettaan.  Yksi näyttelyhuone oli omistettu Jope Pitkäsen piirrostaiteelle sarjakuvasuurennoksin.  Esillä oli myös Aarne Haapakosken luonnoslehtiöstä löytyneitä värikkäitä taidepiirroksia.  Outi Kuman laaja teosmateriaali perustui taidevedostettuihin valokuviin ja niiden temaattiseen ryhmittelyyn.  Anna Väänäsen teokset olivat syntyneet vanhoista tehtaan esineistä ja niistä edelleen käsitellyistä taideteoksista.  Näyttelyt olivat esillä koko heinäkuun 2013.

TAPAHTUMIA 2012

Uudenvuoden vastaanotto 31.12.2012

Koko perheen Uudenvuoden vastaanotto  kuumine makkaroineen ja juomineen sekä ilotulituksineen kokosi ruukin pihalle n.150 henkilöä. Järjestelyistä vastasivat kyläyhdistys Ruukki ry, Haapakosken ruukki ja Aarne Haapakoski-seura ry.

Joulutapahtuma 9.12.2012

Seura oli mukana myös Vanhan Ajan Joulutapahtumassa Haapakoskella  yhdessä Kyläyhdistys Ruukki ry:n, Haapakosken ruukin, Ravitalli P.Nykäsen, Matin Puupajan ja Pieksämäen kaupungin vapaa-ajan toimen kanssa. Tapahtuma kokosi n. 250 kävijää.

Kirjallisuusmatinea 27.11.2012

Haapakosken seurantalolla järjestettiin  kirjallisuusmatinea ”Vaeltava mieli”, jossa kirjailijavieraina olivat Johanna Sinisalo, moninkertainen Turun science fiction- seuran vuosittain jakaman ATOROX-palkinnon saaja sekä Tuomas Lius, jonka esikoisromaani ’Kalle-Kustaa Korkin paluu’ (2006) toi sankarin nykypäivään. Tapahtuma järjestettiin Suomen Tietokirjailijat ry:n tuella ja puheenvuoron tilaisuudessa piti myös Suomen Tietokirjailijat ry:n Timo Tossavainen. Yleisöä paikalla oli noin 40.

VR 150vuotta 4.8.2012

Pieksämäellä järjestettyjen VR:n 150-vuotisjuhlien yhteydessä Haapakosken seurantalolla oli seuran toimesta kirjailijan tuotannosta näyttely. Tapahtumassa oli 120 kävijää.

Kesätapahtuma 17.7.2012

Haapakosken kylän kesätapaamisessa  ruukin pihalla seura järjesti Outsider/Haapakosken kylä-aiheisen tietokilpailun, kävijämäärä tapahtumassa oli 77.

Pikkujoulu 16.12.2011

Pikkujoulua vietettiin Haapakosken seurantalolla  yhdessä Haapakosken kyläyhdistyksen Ruukki ry:n kanssa. Tilaisuudessa Aarne Haapakoski-seuran puheenjohtaja Kauko Hotti kertoi seurasta ja sen tavoitteista. Tilaisuudessa oli läsnä myös kirjailijan Frida-vaimon veljentytär, maisteri Etta-Liisa Kunnas- Lappalainen, joka kertoi aikalaismuistoja Aarne ja Frida Haapakosken perheen elämästä Haapakoskella.